Y-zeilen

Het Yzeilen is een jaarlijks zeilevenement voor historische bedrijfsvaartuigen of traditionele schepen als klippers, tjalken, aken, etc. Voorop staat het plezier van het varen met deze historische schepen en dit te delen met elkaar en anderen. Voor beginnende zeilers is het Y zeilen een aanleiding om het zeilen op een historisch schip uit te proberen en te verbeteren, voor doorgewinterde zeilers een mogelijkheid om zich te meten aan anderen. De schippers die dat willen, kunnen om de befaamde IJ-bel strijden.

Alle eigenaren en schippers van een historisch zeilend pleziervaartuig worden hierbij uitgenodigd om zich op te geven voor deelname aan het Y zeilen. Charterschepen kunnen niet participeren.

Het zeilevenement bestaat uit een zeilwedstrijd op het IJmeer nabij het eiland Pampus. Er wordt een driehoekige wedstrijdbaan uitgezet, dat meerdere keren gezeild kan worden. De snelst gezeilde baanronde telt mee voor de klassering. E word gevaren volgens het BPR.

De eerstvolgende Yzeilen (29e editie!) zal zijn op zaterdag 2 september 2023!

Afmeerlocatie van het zeilevenement is de Sumatrakade aan het IJ in Amsterdam.
Vrijdag 1 september 2023 komen de deelnemende schepen aan en is er ’s avonds een lezing of workshop (wordt later bekend gemaakt).
Zaterdag 2 september 2023 is vanaf 11.30 uur tot 16.00 uur het zeilevenement op het IJmeer.

Zaterdagavond om 18.30 uur is er een gezamenlijke schippersmaaltijd voor alle deelnemers op het verenigingsschip van de L.V.B.H.B. , de Terra Nova. Daar is om 20.30 uur ook  de prijsuitreiking.

Na aanmelding ontvangt u het uitgebreide programma.