Vereniging Museumhaven Amsterdam

De Museumhaven Amsterdam (VMA) is een vereniging met ongeveer 90 historische bedrijfsvaartuigen waarvan er
22 in het Oosterdok liggen. Het overig varend erfgoed ligt vooral verspreid in en rond Amsterdam. De meeste schepen hebben de hoogste monumentenstatus voor varend erfgoed, vergelijkbaar met monumenten aan de wal. De VMA is opgericht in 1984 en is niet meer weg te denken uit het Amsterdamse stadsbeeld. 

Museumhaven Amsterdam jaren 80

Iedereen die van schepen houdt kan lid worden van de VMA, ook bedrijven en instellingen. Bezit van een schip is geen voorwaarde en donateurs zijn van harte welkom.

Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar uw reactie, ideeën, vragen en commentaar. U kunt daarvoor contact op nemen via bestuur@museumhavenamsterdam.nl. Na ontvangst zullen wij zo spoedig mogelijk reageren (meestal binnen 5 werkdagen).

Wat doen wij

Restauratie, behoud, onderhoud en presentatie van historische binnenvaartschepen zijn de kerntaken van de Museumhaven Amsterdam. Daarnaast pogen we ook de kennis van ambachtelijke arbeid die in het verleden resulteerde in deze prachtige schepen over te dragen. Daarvoor worden o.a. de originele werktuigen waarmee vroeger met de hand onderdelen van de schepen gemaakt werden gebruikt.

De haven in het Oosterdok tracht een representatie te geven van de diverse schepen die in de loop der jaren door Nederland hebben gevaren en vormt het uithangbord van de VMA. De schepen zijn allemaal privébezit en de eigenaren/schippers zijn, na vaak jarenlang restauratiewerk, permanent bezig hun schip te onderhouden.

In de haven worden diverse activiteiten georganiseerd om de maritieme beleving in stand te houden, en stelt het jaarlijks haar schepen open voor publiek.

Via de Nieuws sectie proberen wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen de vereniging, de haven, en scheeps gerelateerde informatie in Amsterdam en omgeving. Wil je onze nieuwsbrief met tips voor het behoud van je schip en nieuwtjes over de museumhaven en het Oosterdok ontvangen, meld je dan aan onderaan deze pagina.

VMA voor Amsterdam

Met 22 varende schepen geven wij in het Oosterdok een inkijkje in de historische binnenvaart. De schepen
zijn gebouwd tussen 1890 en 1940 en hebben elk een unieke geschiedenis. Een korte beschrijving van elk schip
staat op de publicatieborden aan het begin van de steigers of via VMA Schepen collectie.

VMA voor het buurt

De Museumhaven doet mee aan verschillende evenementen zoals Open Monumentendag, Expeditie Oosterdok en de Vrijheidsmaaltijd op 5 mei.

De schepen in de haven verlevendigen de wandeling van en naar het Scheepvaartmuseum naar het Nemo en het Centraal Station. Zeker nu de kade opgefleurd wordt door een van de langste geveltuinen van de stad.

De Schippers

De grote schepen in de haven zijn allemaal bewoond en er is al één generatie van schippers in de Museumhaven opgegroeid. Dat zorgt niet alleen voor goed onderhouden schepen, maar ook voor sociale veiligheid en levendigheid op de kade.