VKSJ nu enige behoudsorganisatie van scherpe zeiljachten

Met de opheffing van de Behoudsvereniging Klassieke Polyester Jachten (BKPJ) is de Vereniging Klassieke Scherpe Jachten (VKSJ) nu de enige behoudsorganisatie op het gebied van scherpe zeiljachten. Er varen op dit moment zo’n 230 klassieke jachten onder de vlag van de VKSJ. De VKSJ organiseert allerlei evenementen waar klassieke jachten zich presenteren en houdt zich ook bezig met onderlinge kennisuitwisseling onder de eigenaren, onder andere op het gebied van restauratie. Hiertoe geeft de vereniging het tijdschrift ‘Scherp Gesneden’ uit.

Tot ongeveer tien jaar geleden werden polyester jachten niet tot de VKSJ toegelaten. Zo ontstond een nieuwe behoudsorganisatie, de BKPJ. De eerste polyester jachten kwamen meer dan zestig jaar geleden in Nederland op de markt en inmiddels wordt ook binnen de VKSJ erkend dat hier klassiekers onder schuilen. Beide verenigingen werkten steeds nauwer samen en deelden de laatste jaren hun activiteitenprogramma. Omdat het de BKPJ niet lukte om een nieuw bestuur bijeen te krijgen, heeft de vereniging zichzelf opgeheven. Zo’n veertig oud-leden van de BKPJ zijn met hun schepen lid van de VKSJ geworden.

Naast jachten van VKSJ-leden worden ook jachten van oud-leden zorgvuldig gearchiveerd in het VKSJ-register, dat op de site van de vereniging, vksj.nl, te raadplegen is. Hierin zijn ruim 725 Nederlandse klassieke jachten opgenomen. De VKSJ is aangesloten bij de FVEN (Federatie Varend Erfgoed Nederland) ; in het nieuwe Register Varend Erfgoed Nederland 2.0 zijn inmiddels ruim 670 jachten van leden en oud-leden van de VKSJ als Varend Erfgoed of Varend Monument opgenomen.

De bij de VKSJ ingeschreven schepen bestrijken een zeer breed spectrum van de geschiedenis van de Nederlandse watersport: van de recent prachtig gerestaureerde Beulakermeer-kruiser Spray uit 1939 tot de Valdai, een internationale 6 meterklasse uit 1930, waarmee op de Europese Kampioenschappen 2021 een belangrijke prijs behaald werd.

De VKSJ werd in 1982 opgericht. Volgens de verenigingshistorie dobberden twee vooroorlogse houten jachten naast elkaar op de Gouwzee en kwamen de schippers op het idee om tot een vereniging van dit soort schepen te komen, af en toe onderlinge wedstrijden en gezelligheidsbijeenkomsten te organiseren en vooral ook restauratiekennis en –ervaring uit te wisselen. De oprichters hadden aanvankelijk een vereniging van ‘antieke houten jachten’ op het oog. In der naamgeving werd echter voor ‘klassieke scherpe jachten’ gekozen en de naam van het verenigingsblad, ‘Scherp Gesneden’, verwijst vooral naar de vorm van de schepen. Naderhand werden ook stalen jachten toegelaten en sinds ruim tien jaar ook polyester jachten. Bij nieuwe aanmeldingen beoordeelt een toelatingscommissie het klassieke karakter van de aangemelde jachten.

Om zeilwedstrijden tussen de zeer uiteenlopende klassieke jachten mogelijk te maken hanteert der VKSJ een eigen ratingsysteen. Met een VKSJ-rating kunnen klassieke jachten niet alleen aan onderlinge wedstrijden deelnemen, maar ook aan bijzondere evenementen voor klassiekers als de Dutch Classic Yacht Regatta en de Brouwse Classic en ook aan de Flevo Race en de 24-uurs race, die ieder ook een VKSJ-klasse kennen.

De VKSJ organiseert ieder jaar op het IJsselmeer een viertal evenementen, de opening en sluiting van het vaarseizoen, de verjaardag van de VKSJ en een wedstrijdweekeinde, tot dusver in Enkhuizen, Hoorn, Volendam, Marken, Lelystad, Schokkerhaven en Stavoren. Omdat een aanzienlijk aantal VKSJ-leden een thuishaven aan de Zuid-Hollandse wateren heeft is er ook een Regio Zuid, die komend vaarseizoen ook twee evenementen wil houden.