Vaartocht voor Zwols martitiem erfgoed

ChristenUnie Zwolle hield vrijdag 11 maart een speciale vaartocht om meer aandacht te vragen voor het Zwolse maritieme erfgoed. Raadslid Jacob Raap was enthousiast roerganger: “Een visie op maritiem erfgoed is nodig in Zwolle. Met onder meer als doel historische schepen voor Zwolle te behouden en aan te trekken. De Diezerkade en de Thorbeckegracht zijn bij uitstek plekken waar historische schepen hun thuishaven krijgen.” Daar wil Raap zich hard voor maken vanuit de gemeenteraad en is 16 maart dan ook opnieuw verkiesbaar.

 

Raap wil ook dat al het aanwezige maritieme erfgoed in Zwolle wordt geïnventariseerd. “Ook wil de ChristenUnie dat er een jaarlijkse havendag komt met historische schepen of scheepjes -waaronder karakteristieke opduwertjes- die bij Zwolle horen.” De ChristenUnie wil dit verdere bekendheid geven. Daarom hield de partij deze vaartocht.

De tocht startte vanaf de steiger aan de Harm Smeengekade. Daar kwamen de boten om 17.00 uur ook weer terug. Er werd gevaren met een opduwer, een sleepboot en een sloep. Jacob Raap stapte aan boord en voer mee samen met CU-lijsttrekker Ruben van de Belt, (oud)schippers en diverse kandidaat-raadsleden.

Marcel Overbeek, ervaren stadsgids en kenner van het erfgoed, verzorgde de rond(vaart) langs het Zwolse maritieme erfgoed. Hij schreef daarover: “Ik zal tijdens de vaartocht het een en ander vertellen over het Zwolse hotspots m.b.t. scheepvaartgeschiedenis. Zoals bijv. de vroegere handel, beurtvaart, scheepskantoren, pakhuizen langs de Thorbeckegracht, geboortehuis van Schuttevaer Thorbeckegracht, de historische middeleeuwse havenlocatie Rodetorenplein; de vroegere aansluiting van de stadsgracht op de Willemsvaart; de Schoenkuipenbrug, het Blekerswegje met de vroegere havenlosplaats van de Stoomtram, etc. De tocht gaat over de stadsgracht: de buitengrachten, langs de singels en de Thorbeckegracht. Daar liggen namelijk de historische schepen. Ik zal dan ook de aandacht vestigen op enkele markante (vracht) schepen.”