Strontweek 2021

“Strontweek” is de verzamelnaam van een aantal maritieme evenementen met elk hun eigen karakter en uitstraling en vindt plaats tijdens de herfstvakantie (15 t/m 22 Oktober 2021) in het havenstadje Workum. De Strontweek wordt georganiseerd door de Stichting Zeilvaartcollege Workum samen met de “Stichting Liereliet Workum”, de “Vissserijvereniging Workum” en de “Vereniging Zeilvracht”. Deze organisaties werken samen en hebben hun eigen inbreng in het gehele evenement “de Strontweek”. Tijdens de Strontweek is er ook een nautische markt met oude ambachten op zondag en wordt ook het Klompzeilen georganiseerd voor de jeugd van Workum.

Onderdeel van de strontweek is de strontrace. Een tocht die zeilend, jagend, of bomend van Workum naar Warmond (Zuid-Holland) en weer terug gaat. Aan een stuk door, zonder moderne snufjes.

Route

Van Workum gaat het over het IJsselmeer naar Amsterdam. Daar is het kiezen uit twee routes. Op de heenweg via Enkhuizen, dan moet je op de terugweg via Lelystad. Andersom geldt die verplichting trouwens niet. Daarna kun je door Amsterdam of via Haarlem naar Warmond. Hier geld voor beide: de ene route heen, betekent de andere terug.

In Oude-Wetering krijgen de schepen symbolisch een pot augurken als retourvracht, dan lossen in Warmond en terug naar Workum. Snelle schepen winnen dus niet per se: het gaat om inzichten, ervaring, kennis en kracht.

Wil jij zelf aanschouwen hoe deze historische schepen in het verleden door Amsterdam vaarden hou dan tijdens de wedstrijd de track & trace in de gaten