Strontrace 2021

De Strontrace is een wedstrijd waarbij de schepen zo snel mogelijk een paar zakken mest naar Warmond te vervoeren. Zeilend, jagend en bomend, maar zonder de motor te gebruiken. Alleen op het IJ en het Noordzeekanaal moet op de motor worden gevaren. In deze wedstrijd is het de keuze: over Amsterdam of over Haarlem heen, en over de andere plaats terug. De meeste schepen kozen dit jaar voor Amsterdam op de heenweg, alleen de Maatje koos voor Haarlem op de heenreis. Zowel de Houtribsluizen als het Naviduct bij Enkhuizen dienen gepasseerd te worden. Dit jaar had heen door de Houtribsluizen de voorkeur omdat door de Zuidenwind dit heel goed paste in één van de slagen van het opkruisen. Vanaf Lelystad was Durgerdam mooi bezeild.

De Strontrace wordt gevaren in twee klassen: de lichte en de zware klasse. In de lichte klasse deden een zestal skûtsjes mee, in de zware klasse een 4-tal grotere schepen: de tjalk Pallieter, de kraak Vooruitgang, de klipper Willem Jacob (die al vele malen de zware stront heeft gewonnen) en de Zeeuwse poon Maatje. In de dit jaar nieuwe ‘open klasse’ zijn nog geen deelnemers, in deze klasse kan met meer bemanning gevaren worden. Voor de andere strontracers zijn strenge beperkingen aan het aantal bemanningsleden, afhankelijk van de waterverplaatsing van het schip.

In de lichte klasse was de Sterke Yerke de eerste in het keerpunt Warmond, gevolgd door de Verwisseling. De schepen die na hen kwamen kregen onderweg zware windvlagen waardoor het jagen steeds lastiger werd. Het was met recht strontweer. De voorsprong van de koplopers werd daardoor erg groot. Op woensdagmorgen rond vier uur kwam de Sterke Yerke weer terug in Workum en werd daarmee winnaar van de lichte klasse. De Verwisseling, die met een andere bemanning al vele keren de Strontrace won, kwam twee uur later binnen. De Nynke en de Geertje Rosa hebben de strijd gestaakt.

In de zware stront heeft de Willem Jacob meerdere keren gewonnen. Maar dit jaar is er nieuwe concurrentie: de tjalk Pallieter gaf al weinig toe op het kruisen op het IJsselmeer, en al jagend en bomend werd de strijd steeds spannender. In de Ringvaart ontstond onenigheid over hoe ze elkaar konden inhalen. De Pallieter kwam uiteindelijk als eerste op het keerpunt Warmond aan, waarna een spannende race begon terwijl de schepen met de wind mee naar Workum voeren. De Maatje probeerde de heenreis via Haarlem te gaan, maar moest de strijd helaas opgeven. De Vooruitgang lag een beetje achter op de nummers één en twee, en heeft uiteindelijk in Warmond de strijd opgegeven. De Pallieter heeft uiteindelijk de strijd met de Willem Jacob gewonnen en is als eerste in Workum gefinished.

Tijdens de wedstrijd zijn er veel foto’s gemaakt langs de ringvaart. U kunt ze hier bekijken.