Scheepswerf Vooruit failliet verklaard

Gisteren kregen we bericht door dat scheepswerf Vooruit in Zaandam failliet is verklaard. Wij wensen de medewerkers veel sterkte in deze moeilijke tijden en willen de vooruit bedanken voor het jarenlange sponsoren van het Y-zeilen.

De werf startte met twaalf metaalbewerkers die elke week een dubbeltje contributie betaalden, een gehuurd stukje grond met daarop een zelfgebouwde loods van gebruikte golfplaten, een veldsmidse en een lasapparaat. Bij de start in 1927 was met name het bouwen van dekschuiten met de Zaanse maat – afgestemd op de sluizen in de Zaanstreek. Al snel barstte de jonge onderneming bijna uit haar voegen aan de ondiepe sloot in Koog. In 1935 volgde de verhuizing naar de Zuiddijk in Zaandam, 500 meter van het punt waar de Voorzaan in het Noordzeekanaal uitmondt.

Na een dip in de oorlogsjaren omdat de werf weigerde op voor de bezetter te werken ging het na 1945 al snel weer beter. Gemotoriseerde vaartuigen deden hun intrede en scheepsreparaties en verbouwingen werden steeds complexer. Het aantal medewerkers groeide gestaag en het bedrijf kreeg niet lang geleden nog een nieuwe eigenaar, die volgens de website stevig in de toekomst investeerde met onder meer een nieuwe botenlift om schepen tot 500 ton te tillen.

Wil je meer weten over de historie van de Vooruit, lees dan hier verder: Industrieel erfgoed zaanstreek > Vooruit