Museumschip de Gouwzee

De stichting Historische Haven Hoogkerk wil in de toekomst de uitstraling van de historische haven versterken door in de haven permanent een museumschip af te meren. Daarvoor heeft de stichting de beschikking over de Gouwzee, een zeegaande tjalk van 23 meter.

De Gouwzee was al meer dan 30 jaar bron van discussie is. Het schip lag jarenlang zwaar verwaarloosd in de Noorderhaven van Groningen. Nadat de gemeente het schip had verwijderd is het geschonken aan de stichting Historische Haven Hoogkerk.

De romp van het schip bleek technisch in goede staat, maar ziet er haveloos uit. De stichting is van plan het schip samen met vrijwilligers te restaureren en in te richten als bezoekerscentrum met een museaal karakter, waarmee verhalen van het schip, Hoogkerk en Groningen worden verteld. Het wordt daarmee ook een toeristische attractie, gekoppeld aan de toeristische routes in de provincie Groningen. Twee zaken vormen nu essentiële factoren om het schip daadwerkelijk aan te pakken: de participatie van de Hoogkerkse gemeenschap (vrijwilligersinzet voor bestuur en uitvoering) en het werven van de benodigde financiën.