Locatie lierenfabriek De Rek & Horsman loopt gevaar

In het hart van het dorp Ouderkerk aan den IJssel ligt aan de Hollandse IJssel lierenfabriek De Rek & Horsman B.V. Het bedrijf begon in 1907 als smederij, maar specialiseerde zich in: ‘het bouwen, kopen en verkopen van scheepslieren, het uitoefenen van reparatiewerkzaamheden alsmede het verrichten van draai-, boor, zaag- en fraiswerk voor derden.’
 
Voor zover bekend, is dit één van de slechts twee in Nederland resterende fabrieken die lieren op varend erfgoed op de originele manier kunnen repareren en restaureren.
 
Helaas loopt de locatie gevaar, omdat het complex niet is beschermd. Het college van B&W van de gemeente Krimpenerwaard wil bovendien op deze locatie meewerken aan de realisatie van een appartementencomplex met 10 woningen en 1 vrijstaand pand. Een aantal betrokkenen probeert nu met steun van Heemschut het ensemble op de historische locatie in Ouderkerk te behouden. Mocht behoud op locatie niet haalbaar blijken, dan zal Heemschut zich inzetten in elk geval voor de machines en de ambachtslieden een nieuwe plek te vinden, zodat het vakmanschap in elk geval bewaard kan blijven.
Kijk hier voor het volledige artikel