Kromhoutmuseum en Stadswandeling tijdens Zeehavendagen Amsterdam

Zeehavendagen Amsterdam is een nieuw, jaarlijks terugkerend evenement waar het havenbedrijfsleven in het Noorzeekanaalgebied de deuren opent voor het publiek. Van Amsterdam tot en met IJmuiden biedt het programma rondleidingen en workshops bij bedrijven, instellingen en musea. In het weekend van 25 en 26 juni doet Museum ’t Kromhout ook mee.

Museum ’t Kromhout is te vinden in een gebied waar ooit vele kleine scheepswerven gevestigd waren, de bakermat van de nautische industrie. Het Museum is 150 jaar geleden tijdens de “Industriële Revolutie” opgericht en is het enige nog overgebleven bewijs van de economische glorie die de scheepsbouw in Amsterdam tot in de twintigste eeuw bracht. Tot eind jaren ’60 werden hier de legendarische Kromhoutmotoren gebouwd. In de indrukwekkende monumentale Oosthal vind je een boeiende presentatie van de geschiedenis van de werf en demonstraties van de historische, nog werkende Kromhoutmotoren. De fraaie Westkap is nog steeds in gebruik als scheepswerf.

Het startpunt van de wandeling is al een belevenis op zich. De tour begint namelijk in het geheel gerenoveerde Naco-huisje dat onlangs aan de IJ-zijde van het Centraal Station is geplaatst. Vandaar gaan we naar de Geldersekade en trekt van daaruit naar de Oude waal, Binnenkant, Kalkmarkt, Prins Hendrikkade, Foeliedwarsstraat, Hoogte Kadijk, Scheepwerf t’Kromhout, Oosterkerk, Markerhuisje en Pakhuis de Zwijger. We eindigen waar we begonnen.

Klik voor meer informatie over de  zeehavendagen