Kans op schade door waterplanten markermeer

De hoeveelheid watersporters die op het Markermeer in de problemen komen door wier neemt enorm toe. Dat laat het Edams bedrijf Vaarzeker weten. Vaarzeker biedt pechhulp aan op het water en merkt dat steeds meer watersporters overlast hebben van wier op het Markermeer en IJmeer. „Waar het in het verleden hooguit onhandig was voor watersporters, valt nu op dat veel schepen in de problemen komen en assistentie nodig hebben”, laat Vaarzeker weten. Deze zomer lijkt de wiergroei eerder gestart en is het meer dan voorheen. Het aantal hulpvragen hierover heeft een ’record’ bereikt. Vaarzeker waarschuwt daarom iedereen die het water opgaat.

Door het wier, voornamelijk fonteinkruid, komen schepen en boten in de problemen. De vaartuigen vallen stil en een deel raakt volgens Vaarzeker beschadigd. Jefta Langeveld van het bedrijf vertelt dat de motoren en keerkoppelingen zwaarder belast worden als de schroeven vol wier zitten. „Ongeveer dertig procent van de schepen die Vaarzeker helpt, heeft schade door wier.”

Rijkswaterstaat maait de waterplanten in het Markermeer en IJsselmeer. Volgens Vaarzeker is dat ’een druppel op een gloeiende plaat’.

De westelijke kant van het Markermeer, het IJmeer en de randmeren zijn de ’hotspots’. Via de website www.waterplanten.nu worden de locaties van wierpopulariteit weergegeven.