Honderden historische schepen op weg naar Gouda voor SAIL intocht

Meer dan vijftig historische tjalken, klippers en botters komen donderdag naar Gouda voor een SAIL Intocht. Ze doen mee aan het maritieme feest Gouda Waterstad 750. De schepen maken deel uit van een vloot van ruim tweehonderd schepen, die tot en met 1 augustus in Gouda blijft.

Gouda Waterstad is een terugkerend evenement, al wordt er dit jaar groots uitgepakt voor de Gouda 750-viering. Zo is de traditionele vlootbijeenkomst van de LVBHB, de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig, dit jaar in Gouda. De vaartuigen liggen van donderdag 28 juli tot en met zondag 31 juli aangemeerd op verschillende plekken in en om de binnenstad, zoals in de Museumhaven. Veel van de vaartuigen zijn te bezoeken en schippers geven je graag uitleg over hun schip.

Een flink aantal historische bedrijfsvaartuigen vertrekt vanuit de Erfgoedhaven Rotterdam over de Hollandse IJssel naar Gouda. Rond 14.00 uur worden donderdag de eerste schepen verwacht en ontvangen bij de diverse sluizen (Mallegatsluis, Kock van Leeuwensluis) en de Museumhaven. Dat gaat gepaard met het oorverdovend geluid van scheepshoorns en livemuziek op de kade. In afwachting van de vloot is de Museumhaven nu al niet meer bereikbaar voor andere schepen.