Amsterdam trekt korting langliggers in

Schippers met een jaarabonnement voor een ligplaats in de havens van Amsterdam krijgen vanaf volgend jaar de maken met een fikse prijsverhoging. De korting van 22,5% die ze nu krijgen wordt afgebouwd. Het jaarabonnement komt vanaf 2023 te vervallen.

Het aanpassing van de havengeldstructuur treft onder meer veel oud-schippers, die op hun schip zijn blijven wonen. Nu kunnen deze schippers nog, in plaats van 52 keer een weekbriefje aanvragen, een goedkoper abonnement nemen. Vanaf 1 januari wordt dit kortingspercentage al teruggebracht naar 10% en vanaf 2023 verdwijnt deze mogelijkheid helemaal.

Ligplaats-schaarste
Ligplaats-schaarste is volgens Havenbedrijf Amsterdam de reden om de korting op te heffen. ‘De Amsterdamse haven is een belangrijk Europese logistieke hub. De ruimte zowel op het land als op het water is schaars. Port of Amsterdam zet in om deze ruimte zo intensief mogelijk te gebruiken voor logistieke activiteiten. We willen scheepsbezoeken zo vlot, veilig en efficiënt mogelijk faciliteren en de dynamiek stimuleren’, zegt een woordvoerster van het Havenbedrijf.