Ambassade van de Noordzee zoekt ‘Palingfluisteraars’

Marie Spijker (1887) stond bekend als ‘Vrouwtje Paling’. Ze had de gave om met vissen te communiceren. Als ze naar het water liep, hoefde ze maar: ‘palinkie, palinkie’, te roepen en palingen staken hun kop boven water.

Ben of ken jij iemand zoals Vrouwtje Paling? Stadssocioloog Darko Lagunas onderzoekt deze zomer namens de Ambassade van de Noordzee het wereldbeeld van de paling in de Amsterdamse wateren. Hij gaat in gesprek met mensen met een intieme, belichaamde relatie met de paling. Want sta je er wel eens bij stil dat de paling ook een Amsterdammer is? Hoe kijkt dit dier naar ons menselijke walbewoners?

Ben of ken je iemand die de paling niet alleen kent aan de haak of op een broodje, maar die ook meer weet over de persoonlijkheid van het dier? Weet je een bijzonder verhaal of mythe met de paling als hoofdrolspeler? Of ben je zélf misschien een klein beetje paling? Laat het ons weten! Reageren kan door een mail te sturen naar info@ambassadevandenoordzee.nl

De verfilmde portretten zullen vanaf 1 oktober 2022 een maand lang te zien zijn in de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Oosterdok.