ABC voor scheepshistorisch onderzoek

Wat vertelt het Kadaster me over mijn schip? Kan ik wat lezen uit het Europanummer? Wat betekent dat rare nummer op de zijkant van mijn schip? Waar komt die schippersfamilie vandaan? Wat vervoerde mijn schip? Zijn er nog werf archieven?

Als het om moderne schepen gaat is het antwoord snel te vinden. Gewoon de schipper vragen. Gaat het om een historisch bedrijfsvaartuig, een schip dat minstens vijftig jaar oud is, dan is er meer inspanning nodig om die vragen te beantwoorden en soms is het antwoord niet te vinden. Wat niet betekent dat de speurtocht geen resultaten oplevert en niet interessant kan zijn.
De resultaten van de speurtocht brengen de geschiedenis van een schip tot leven en dat kan dan weer helpen bij de eventuele restauratie van het schip.

Het boek ‘Droge kost voor natte geschiedenis‘ geeft in het eerste deel een ABC voor die zoektocht en in het tweede deel een aantal voorbeelden van zo’n zoektocht met de nadruk op het vinden van de gegevens, de interpretatie en onzekerheden. Verder staan er nuttige lijsten in zoals de districten van de Scheepsmetingsdienst, de Kadaster kantoren en een uitgebreide bibliografie.

Voor bestelinformatie en de verzendkosten zie Bestellen.

ISBN 978-90-814366-3-2       138 pagina’s in kleur, 128 illustraties, afmetingen 15 bij 23 cm.