Vereniging Museumhaven Amsterdam viert op 5 mei de vrijheid met een intieme Vrijheidsmaaltijd op de kade aan de Oosterdok.
Kom luisteren naar verhalen over het leven van de binnenvaartschippers in oorlogstijd.
Hoe was het als je voor de bezetter moest varen? Wat gebeurde er met de schepen in oorlogstijd? Hoe leefden en overleefden de schippers en hun gezinnen?
Door persoonlijke verhalen krijg je een kijkje in het leven van toen. Daarnaast is er ruimte voor andere oorlogsherinneringen.
VERSLAG
Wat begon met een simpele vraag van het Amsterdamse 4 en 5 mei comité, eind vorig jaar, culmineerde in een geweldige Vrijheidsmaaltijd op 5 mei. Bij een prachtige avondzon zaten we met 60 leden van de VMA en hun vrienden aan tafel en praatten we over vrijheid. Wat betekent vrijheid voor een ieder, hoe is het om als Duitser tussen al die Nederlandse vrijheidsvierders zitten. Kun je dan onbevangen met ons meevieren? In hoeverre zijn wij ons nog bewust van de ontberingen in de oorlogstijd. Genoeg stof om met elkaar te bespreken. Het was dan ook mooi om te ervaren dat de gesprekken aan tafel over deze onderwerpen gingen. We werden hierbij uiteraard geholpen door de aanwezige sprekers met hun indringende oorlogsverhalen.
Jan Aafjes (89) uit Jisp, vertelde samen met zijn kleindochter over zijn leven aan boord van de Antje in de Tweede Wereldoorlog. De Antje werd in 1944 door de Duitsers gevorderd om vracht te varen van en naar Duitsland. Hij vertelde hoe vader Aafjes besloot het schip niet aan de Duitsers over te laten, maar zelf te schipperen ook al werkte je dan voor “de moffen”. Hij vertelde ook hoe ze samen werkten met de Duisters aan boord en contact hadden in Duitsland met de mensen die langs het kanaal woonden. Kleindochter Suzanne deed het woord, maar ook Jan greep nog even de microfoon.
Elte Rauch vertelde over haar vrijheidsmaaltijd avant la lettre in een studentenhuis in Engeland met haar Japanse en Israëlische huisgenoten, zij is zelf van Indische afkomst. Ina Lieshout kon boeiend vertellen over de rol die de binnenvaart heeft gespeeld bij het in veiligheid brengen van beroemde kunstwerken, zoals de Nachtwacht.
Joanneke Renardel las voor uit het kampdagboek van haar vader die in Nederlands Indië geïnterneerd was.
En tot slot was er het verhaal van Kees Ravensbergen (90) over zijn reis als 17 jarige aan boord van zijn vaders’ schip De Broedertrouw uit Katwijk in de allerlaatste oorlogsmaanden. Kees kon zelf niet aanwezig zijn. Zijn verhaal werd voorgelezen door Jonas Harding. Het waren mooie indringende verhalen die op iedereen indruk maakten.
Naast de mooie verhalen was er ook goed te eten. Willem en Nella hadden een geweldige paella gemaakt voor iedereen. We deelden met alle aanwezigen een prachtige maaltijd en vierden dat we dit in vrijheid konden beleven.
Het was een fantastische avond en het organisatiecomité denkt al over de viering op 5 mei 2019.