Haven

Een aantal historische binnenvaartschepen meerde in 1984 af aan de kade van de IJ-tunnel. De schippers ‘kraakten’ het oostelijk deel van het Oosterdok: de Museumhaven Amsterdam was geboren.

Nu is de Museumhaven met meer dan 20 schepen in het Oosterdok niet meer weg te denken uit het stadsbeeld van Amsterdam. De schepen vormen met het imposante Scheepvaartmuseum en VOC schip als decor een levende herinnering aan het scheepvaartverleden van Amsterdam. Restauratie, behoud, onderhoud en presentatie van historische binnenvaartschepen zijn de kerntaken van de Museumhaven Amsterdam. De Museumhaven richt zich op historische bedrijfsvaartuigen van 50 jaar en ouder. Belangrijk is dat het oorspronkelijke karakter van het vaartuig zo veel mogelijk bewaard blijft. Dat geldt niet alleen voor de schepen die in de Museumhaven liggen, maar voor alle schepen die bij de VMA horen.

De collectie is een brede verzameling historische schepen waarin de meeste scheepstypen uit de laat 19e en begin 20ste eeuw vertegenwoordigd zijn. Van tjalk en klipper tot luxe motor en sleepboot. De Museumhaven ligt tegenover het Nederlands Scheepvaartmuseum in het Oosterdok. In de 17e eeuw bevonden zich hier de marinedokken en de scheepswerven van de VOC en sind eind jaren 60 het opleidingscentrum voor de Rijksmarine. Tot in de 20e eeuw was dit gebied een centrum van bedrijvigheid van de binnenvaart.

De Museumhaven die zich specifiek op de historische binnenvaart richt, vormt zo een belangrijke aanvulling op de overbuurman het Scheepvaartmuseum.

Iedereen kan de VMA steunen door lid te worden van de vereniging, ook bedrijven en instellingen. Bezit van een schip is geen voorwaarde en donateurs zijn van harte welkom.